Skip to content

We varen dit jaar met totaal 3 artsen mee in het veld, verdeeld over het wedstrijdleidingschip en vier boten van de KNRM. Met een duidelijk onderling contact kunnen we zo in de gaten houden of alles goed blijft gaan. Grote calamiteiten zijn er gelukkig de afgelopen jaren niet geweest en met een goede voorbereiding hopen we dit natuurlijk zo te houden.

Wat te doen als een roeisloep acute hulp nodig heeft:

 • 2 riemen loodrecht omhoog houden.
 • Met armen gaan zwaaien.
 • Als het mogelijk is benedenwinds een handstakellicht ontsteken (denk om rookontwikkeling).
 • Via je volgboot of andere volgboten zo snel mogelijk contact opnemen met het wedstrijdleidingschip op VHF CH 77 en dus NIET met verkeerscentrale Brandaris.
 • Gebruik bij een calamiteit in de sloep de noodknop op de GPS-tracker zodat de hulpdiensten actie kunnen ondernemen om assistentie te verlenen. (De GPS-tracker ontvangt u van de organisatie.)

BESTE ROEIERS EN STUURLUI,

Jojanneke Kuhlmann-Meijerink
Jojanneke Kuhlmann-Meijerink

Graag schrijf ik ook dit jaar een aanmoedigende boodschap aan alle roeiteams die dit jaar aan de start verschijnen van de HT Roeirace!

Hoewel we een nat en druilerig voorseizoen hebben gehad waarin het trainen voor vele roeiteams een beste uitdaging zal zijn geweest lijkt het erop dat de komende weken in de aanloop naar de HT het weer zeer gunstig zal zijn en de laatste puntjes op de welbekende “i” kunnen worden gezet.
Net als alle andere edities van de HT Roeirace wordt ook dit jaar het evenement weer medisch ondersteund door een enthousiast team van drie dokters. Twee van hen zullen zich met een goede uitrustig in het sloepenveld begeven op de boten van de KNRM en ondergetekende zal weer aanmonsteren op het wedstrijdleidingschip Terschelling om daar het overzicht over de wedstrijd te kunnen houden. Met elkaar stellen we alles weer in het werk om er een prachtig sportief evenement van te maken.
We kijken ook terug op de gebeurtenissen van vorig jaar en trekken lering uit datgene wat er is gebeurt. Een ongeluk(je) zit nu eenmaal vaak in een klein hoekje. Met een goede voorbereiding hopen we grote calamiteiten te voorkomen.

Zoals elk jaar nog wat tips en adviezen voor de roeirace.

 • Een goede voorbereiding is het halve werk. De HT-race is een zware race, niet alleen omdat het een verre afstand is, maar ook omdat je onderweg te maken krijgt met wind en tij. Enkele maanden van te voren al met trainen beginnen is geen overbodige luxe en wees eerlijk naar jezelf, doe alleen mee als je fit en sterk bent.
 • Voeding is belangrijk, zowel in de voorbereiding, tijdens de HT-race maar ook daarna! Eet voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten. Je bouwt je spieren op, hiervoor is goede voeding hard nodig. Afvallen tijdens de voorbereiding kan wel gebeuren maar dit moet niet te veel zijn, dan eet je niet voldoende.
 • Drink het liefst een week voor de roeirace geen alcohol meer en zeker niet de avond van te voren. Je prestaties worden echt slechter van (veel) alcohol in je lichaam als je zo’n zware inspanning moet leveren.
 • Neem de ochtend vóór de HT-race voeding met ‘trage’ koolhydraten, oftewel waar je wat langer op door kan gaan. Brinta, volkorenpannenkoeken, etc.
 • Vul je energie tijdens de race ook aan met koolhydraten die je gemakkelijk op kan nemen. Denk hierbij ook aan de energie gels die te koop zijn. Neem dan de isotone gel. Bij de hypertone moet je nóg meer water drinken.
 • Drink tijdens de roeirace genoeg vocht. Door de inspanning ga je zweten en verlies je vocht maar ook zouten. Je kan, zeker op een warme dag 1-1,5 liter vocht kwijtraken. Drink liever een isotone sportdrank dan alleen water, hiermee vul je beide in een keer aan. Hiermee kan je voor een groot deel spierkrampen voorkomen.
 • Na de HT-race is iedereen blij om in de haven van Terschelling te zijn. Om dit te vieren staan de kratjes met bier vaak al op de roeiers te wachten. Denk er wel aan dat als je lichaam uitgeput is, gelijk (veel) alcohol drinken erg verkeerd kan vallen. Eet liever eerst iets, trek wat warms en droogs aan en dan kan het feest beginnen! Let op: dit jaar is het écht verboden om op de kade alcoholische dranken te nemen.
 • We hopen natuurlijk op prachtig weer! De HT-race is dit jaar begin mei maar als de huidige voorspellingen uitkomen zal er een lekker zonnetje gaan schijnen met niet al te veel wind. Verbranden ligt dan op de loer! Smeer je goed in met zonnebrandcrème en draag een petje op je hoofd als je gauw last hebt van de zon. Roeiers met weinig hoofdhaar zeker!
 • Een zonnebril is op mooie dagen ook belangrijk. De weerkaatsing van het zonlicht op het water kan er voor zorgen dat je ogen gaan prikken en tranen, dit kan je voorkomen met een zonnebril met een goed UV-filter.
 • Door buiswater en regen kan je lichaam flink nat worden. Natte kleding en wind zorgen gemakkelijk voor onderkoeling, ook als de zon schijnt. Wees hier dus op voorbereid. Neem een droge trui of windjack mee. Zeker als je niet verder kan roeien en stil komt te zitten, dan word je snel te koud en ook na de race is het fijn om iets warms aan te kunnen trekken.
 • Iedere sloep is verplicht om voor elke roeier en de stuurman/vrouw een isolatiedeken mee te nemen. Gebruik ze ook wanneer dat nodig is. Belangrijk is om jezelf of je teamgenoot die het nodig heeft, er goed in te verpakken. Denk maar aan het oprollen van een burrito dan zit je goed, dus niet alleen maar als een cape om je heen slaan, dan werkt het niet.
 • Tijdens de roeirace zijn er artsen op het water aan boord van de reddingboten van de KNRM. Hun hulp kan ingeroepen worden wanneer dat nodig is. Het is niet de bedoeling dat we jouw blaren door gaan prikken of ander klein ongemak. Maar heb je twijfel, roep liever op tijd hulp in dan te laat!
 • Kan je niet meer verder roeien, neem dan de verantwoordelijkheid voor jezelf en je team. Niemand wil het opgeven in deze prachtige roeirace maar laat het niet ten koste van alles gaan.

We gaan er weer een prachtig evenement van maken met elkaar! Voor alle roeiteams heel veel succes!

Jojanneke Kuhlmann-Meijerink

Huisartsenpraktijk Kuhlmann, De Dokters van West en voor de HT-Roeirace meevarend arts en organisator van de medische begeleiding tijdens de race.

Back To Top